WSTECZ

Dziś zdradzamy Wam kolejny fenomenalny przepis wegański kuchni indyjskiej – tym razem na wege-burgery cieciorkowe! I nie tylko zdrowsze, ale też pyszniejsze od zwykłego hamburgera 😉

 

Obserwujcie nas przez cały Tydzień Weganizmu, będziemy Was zaskakiwać różnymi takimi pysznościami. I nie omieszkajcie skorzystać ze swojej zniżki 10%! 🙂

 

 

Co potrzeba:

  • 2 szklanki ciecierzycy (gotowanej lub z puszki), odcedzonej i opłukanej
  • 1/3 szklanki bulguru
  • 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 duża starta marchewka
  • 1 ł goździków i cynamonu, mielonych
  • 1 ł kminku, mielonego
  • 1 ł kardamonu, mielonego
  • 1 ł czarnego pieprzu, mielonego
  • 3 ząbki czosnku, posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
  • 1 ł pieprzu cayenne)
  • 2 Ł drobno posiekanych liści kolendry
  • sól do smaku

 

Oprócz tego:

  • 6 pełnoziarnistych bułek
  • pomidor, cebula, warzywa
  • majonez wegański

 

Przepis

  • W garnku zagotuj bulgur w 2/3 szklanki osolonej wody, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 15 min. Odłóż do wystygnięcia.
  • Do dużej miski wsyp ciecierzycę i rozgnieć ubijakiem do ziemniaków pozostawiając trochę większych kawałków.
  • Dodaj wszystkie pozostałe składniki kotlecików, także bul gur, i dobrze wymieszaj. Powinieneś uzyskać konsystencję, która się dobrze wiąże podczas formowania kotlecików.
  • Uformuj 6 kotlecików, każdy o średnicy ok. 7 cm.
  • Nasmaruj patelnię olejem. Smaż kotleciki ok. 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu lub dopóki się nie zarumienią na złoto.
  • Żeby zbudować burgery, przekrój bułki wzdłuż, posmaruj wegańskim majonezem, połóż warzywa, krążki cebuli, kotleciki, więcej warzyw, przykryj wierzchami bułek.
  • Gotowe! Ciesz się swoim cieciorko-burgerem 🙂

 

Smacznego!

Share

radhe vega indyjskie zdobienia